Ulf Lindell

Sengångare

15 januari – 21 februari 2015

”När jag är klar med mina bilder letar jag alltid efter ingångar dit man kan krypa in. Där man sedan kan hänga som en sengångare och se ljuset falla på olika sätt under hela dygnet. Desto fler öppningar jag finner, ju mer övertygad blir jag om att bilden fungerar. Jag klättrar in i hålet och blir kvar där, utan att röra mig nämnvärt. Lugnet hos en sengångare upptar mig.

Tekniken jag använder mig av har jag fastnat för just för att den är så opålitlig. Jag vet aldrig hur det slutgiltiga resultatet kommer att se ut. I slutfasen har jag bara en kritvit pappersyta framför mig på en aluminiumplåt eller duk. Pappret tar mellan en till tre dagar att avlägsna, beroende på vilken storlek verket har. Under det arbetet uppstär ofta överraskningar. Sprickor öppnar sig och river sönder hela landskap, som en jordbävning. Inte förrän jag är helt klar med arbetet kan jag få en sann beskrivning av läget. Hur mycket av det jag tidigare kände till finns kvar, och vad är nytt, bakom revorna och de raserade byggnaderna?

När jag nu återanvänder material jag tidigare sysselsatt mig med, så märker jag att vissa verk har exakt samma effekt på mig som då jag tidigare arbetade med dem. T.ex. ”Dancer still in Falluja” där jag bara har lagt till det lilla ordet ”still” i titeln, då den till synes eviga konflikten mellan shia- och sunni-muslimer fortfarande förgiftar regionen. Den bilden talar om det oundvikliga, den rätten man är tvungen att försvara, och det predestinerade skeendet. Nu är det ännu en scen, en scenografi färdigställd..”

Ulf Lindells ( f. 1964) utställning Sengångare består av ett antal varianter på hans tidigare verk som var gjorda på aluminiumplåt. Här uppstår de i stort format och på linneduk. De är som fragment från olika utställningar som ägt rum i Moskva, S:t Petersburg i Ryssland till Rio de Janeiro och São Paulo i Brasilien.”