Laura Fahlsten

5 april – 17 maj 2014

I Laura Fahlstens (f. 1967) måleri är världen avskalad och enkel. Motivkretsen är vardaglig, ibland dramatisk eller surrealistisk, men alltid förmedlad på ett egensinnigt vis. Kanske en samtida naturmystiker. Bilden kan återge värktabletter i en skål, smutstvätt på ett cementgolv, två framrusande björnar i en lång mörk korridor eller en duva som förvillat sig in genom ett fönster på glänt. I de senaste verken blandas det vardagliga än mer med det surrealistiska, världarna faller samman, imploderar.

Laura Fahlsten tillhör den grupp kvinnliga konstnärer som på senare år förvaltat, utvecklat och vitaliserat måleriet. Verken ställer frågor, men ger inga svar. Varför betraktar den kraftfulla, men loja tigern oss så intensivt? Tiden står stilla inne hos hundarna i tågkupén. Vem väntar de på? Varför gömmer sig fölet under stenbordet? Är bordet endast artitektur som skyddar mot vind och regn?

En utgångspunkt för Laura Fahlstens konstnärskap är hennes drömmar. Många motiv återkommer gång på gång men i skilda tekniker och format. Flyktiga minnen dissekeras och frigörs både på lustfyllda och skrämmande element. Konstverken, ibland målade i urblekta färger, andra gånger i mer dova och mättade toner, är trots skärpa alltid vackra i sin anakronism.

Den teknik som Laura Fahlsten valt för måleriet är tempera på körsbärspannå. Det ger målningarna en speciell lyster. Temperamåleriets fina schatteringar och övergångar skapas genom att pannån bearbetas lager på lager med färg, applicerad med parallella penseldrag.

Laura Fahlsten är utbildad vid Konsthögskolan Valand och Kungliga Konsthögskolan med Magisterexamen 1997.