Åsa Schedin

Flickan och clownen

23 april – 23 maj 2015

Det finns rum som är mer tänkta än faktiska. Vi är där med förnimmelser och känslor snarare än med vardagsliv och logik. Det är fantasins platser med inre och yttre världar i samspel. Det är psykiska rum och vi vistas i dem för att pröva olika roller och söka vår identitet. Alla gestalter som befolkar rummen är, precis som i en dröm, olika delar av oss själva. Du är alla personer och varelser i bilden, dina känslor materialiseras och blir saker, färger, atmosfär. Åsa Schedin målar fram just en sådan verklighet. När jag målar är det som att ställa en fråga, säger hon, och målningen blir ett svar.

I målningen Ögat blev fågeln ett svar. Först syns clownens öga i en rund spegel. Clownen riktar sig ut mot världen och har en blick som söker andra. Han har en stark vilja, men är också skör. Sedan finns det vida, bländande fönstret som en hisnande möjlighet. Upptill hänger tyger, röda, rosa, brandgula och smörfärgade vindlingar i en tjock labyrint. Det kan gå ett helt liv på att ta sig igenom där. Som en försiktig aning svävar fågeln djupt inbäddad i ljuset.

Magdalena Dziurlikowska 

APA Gallery är stolta över att presentera Flickan och clownen som är Åsa Schedins debututställning. Schedin (f. 1975) tog sin Master of Fine Arts på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm 2012.