Agnes Monus

HAPPY BRAIN PROJECT

12 november- 12 december 2015

”När jag ser på röntgenbilderna tagna på min hjärna, på Karolinska sjukhuset, urskiljer jag ansikten som skrattar mot mig. Glada clownansikten, sorgsna spöken. Trettiotvå genomlysningar av min hjärna. Till en början ser de glada ut, men sedan förvrids de till groteska, hånfulla, hotfulla leenden. Ser det ut så här i hjärnan, vad är det jag ser? Vissa saker ska finnas där på skenbilden – andra inte. Flytande, grumlig, föränderlig substans, forskarnas gåta, människoliv. Hundra miljarder nervceller.

Jag tog plåtarna till ateljén, lade de åt sidan och där blev de liggande. I väntan på att kanske komma till någon användning, som vilket annat material som helst jag samlar på mig och som ligger där och väntar i min ateljé.

Så en dag, efter en lång inkubation, började jag med lättnad skissa fram dessa främmande, skrämmande, ansikten från röntgenplåtarna. Jag gav projektet arbetstiteln THE HAPPY BRAIN PROJECT. Jag ville skissa fram varje skikt som har genomlysts i min hjärna. Jag förseglade det med bivax.”

Agnes Monus (f. 1953) är svensk konstnär med rötter i Ungern. Monus är mest känd för sina skulpturer i unika material som paraffin, bly och taggtråd. Hon har bland annat haft flera utställningar på Moderna Museet i Stockholm, där hon också är representerad i samlingarna. Monus senaste utställning ”Två rum” visades 2013 på APA Gallery och där presenterades bland annat installationen ”Det negativa arkivet”. I den kommande utställningen på APA Gallery använder sig Monus av halvt transparent akrylglas och genomskinligt bivax med skisser som anas under vaxet. När man ser verken sida vid sida kommer alla färgnyanser och skikt fram mer subtilt.